Menyasszonyi ruha varratásának menete

Tapasztalataim szerint a menyasszonyi ruhák tervezéséhez kétszer, háromszor annyi idő szükséges, mint az estélyi ruhákéhoz, éppen ezért arra számíts, hogy többszöri találkozót fogunk tartani, mielőtt nekilátunk a munkának.

AZ ELSŐ FÁZIS – ÁLMODOZUNK, KALKULÁLUNK

Az első találkozó alkalmával egy nagyjából 1 órás konzultáció során megbeszéljük, milyen elképzelésed van a menyasszonyi ruhádra vonatkozóan. Készülj képekkel, mesélj majd az esküvő helyszínéről, illetve az esemény legfőbb jellemzőiről, hogy a lehető legmegfelelőbb ruhát tudjuk neked megtalálni, ami nem csak még csodálatosabbá tesz majd, hanem kényelmes és praktikus is lesz számodra.

A konzultáció végére már fogsz kapni egy -tól -ig meghatározott költségkalkulációt. Ami fix benne az az én munkadíjam, a változó az az anyagár. Ha tetszik neked és elfogadod az ajánlatot, akkor írunk egy megbízási szerződést, melynek részét képezi egy 20.000.-Ft-os előleg, ami levonódik természetes a végösszegből. Így mindketten elköteleződünk egymás felé, így mindketten biztosítva vagyunk, hogy a közös célt együtt érjük el.

Az első és második találkozó közt el kell telnie egy kis időnek, akár néhány hétnek, hogy letisztuljanak a dolgok, az információk és az érzések a ruhádról, így a második megbeszélésen már céltudatosan tudunk álmodni és tervezni. Mikor végleg eldöntjük az álomruhád formáját és anyagait, leveszem a méreteidet, amik alapján kiszámolom az anyag-, és kellékköltséget. Ez még mindig nem egy pontos végösszeg, hiszen ez majd a te választásodtól fog függni, attól konkrétan milyen anyagot fogsz választani, mikor elmegyünk együtt őket kiválasztani.

A MÁSODIK FÁZIS – KÉZZEL FOGHATÓ VALÓSÁG

Mivel a menyasszonyi ruhák a legfontosabb, legidőigényesebb és legdrágább darabok, nagyon fontos, hogy valóban a formának megfelelő és teljesen a stílusodhoz illő alapanyagokat, csipkéket, díszítőelemeket tálaljuk meg. Ilyenkor mindig tartunk egy nőcis napot, amikor is elkísérlek a beszerző körútra. Ez nap rólad szól, mint leendő menyasszonyról. Készülünk a rivaldafényre és kicsit rálazulunk az előttünk álló munkára. Ez a lépés nagyon fontos, hisz ilyenkor az álom elkezd megfogható valósággá válni, a benned lévő izgalom egyre nő, melynek eredménye, hogy sugárzó mosolyok és hangos sóhajok kíséretében életre kell a képzeletedben az esküvődre készülő menyasszonyi ruhaköltemény.

Ez már az az állapot, mikorra egy tűpontos árkalkuláció lesz a kezedben és az, hogy mikorra lesz kész a ruha. Az eddigi tapasztalataim alapján körülbelül 1-3 órával számolhatsz ennél a fázisnál.

A HARMADIK FÁZIS – AZ ÖSSZEOLVADÁS

A beszerzett, kimosott anyagok a szabóasztalra kerülnek, kiszabom a ruha alapját alkotó elemeket, majd összeállítom az első próbára. Ilyenkor még nem látszik a ruhád lelke, csak a vázát kreáljuk meg, ahova az első próba után inkarnálódhat.  

Egy menyasszonyi ruha tökéletes kivitelezéséhez 2-3 próba szükséges attól függően, hogy az milyen bonyolult és hány rétegből áll, milyen a kidolgozása. Általában egy próba 1 órát vesz igénybe.

A próbák alatt az alapruha “átveszi” alakodat, a csipkék, tüllök a megfelelő formában a kitálalt és lepróbált részekre kerülnek, a diszítőelemek is elnyerik méltó helyüket. Ilyenkor több megoldás is kialakulhat, amiket a technológiai kivitelezés az adott esetben enged. Ezeket mindig megmutatom és a legapróbb részletekbe is bevonlak, ezáltal a stílusod a menyasszonyi ruha minden “porcikájában” visszaköszön majd, ettől váltok igazán eggyé.

Sokan megállnak ennél a pontnál, hiszen elkészült a mestermű, most már minden megvan. Pedig most jönnek még az apróságoknak nem mondható kiegészítők, amik az esküvőd napján végig elkísérhetnek, attól függően épp milyen program zajlik, vagy hogy változik az idő. Igény szerint a ruhát kiegészíthetjük kosztüm kabáttal, boleróval, egyszerű fátyollal is.

Most már teljes a szett. Teljesen egyedi, saját öltözéked van, amiben nyugodtan végigbulizhatod a nagy napot.